Jakiś czas temu poczęstowano mnie pysznym i lekkim ciastem i poprosiłam o przepis na nie. No i postanowiłam sama je zrobić. Czasami podchodzę do przepisów sceptycznie, szczególnie gdy są nowe składniki itp. Tym razem jednak ciekawość zwycieżyła i zrobiłam ciasto, pyszne ciasto.
Jeśli chcecie zaimponować swoim gościom a nie macie dużo czasu to jest to super ciasto. Jedynie potrzeba czasu na schłodzenie go najlepiej w zamrażarce.
Oto moje ciasto
Oto również przepis na ciasto:
Spód ciasta
1,5-2 kubków mąki migdałowej
0,5 kubka syropu klonowego lub dobrej jakości miodu
0,5-0,75 kubka oleju kokosowego, roztopionego
0,5 łyżeczki soli himalajskiej
1 łyżeczka cynamonu - opcjonalnie
Owocowy wierzch ciasta
2 kubki orzechów nerkowca - zamoczyć je na min. 4 godziny lub na całą noc
3/4 kubka suropu klonowego lub miodu
1/3 kubka oleju kokosowego, roztopionego
1/4 łyżki stołowej cukru waniliowego
3/4 kubka wiśni
3/4 kubka jagód
owoce wedle uznania, mogą być ananasy jeśli chcecie mieć żółte kolorostycznie ciasto
Jak zrobić spód ciasta:
Roztopić olej kokosowy, Dodać syrop klonowy lub miód, sól i cynamon. Do miski wsypać mąkę migdałową a do niej dodać olej kokosowy z miodem lub syropem. Wszystko razem dobrze wymieszać i przełożyć do formy z wyjmowanym od spodu dnem. Wstawić do lodówki.
Jak zrobić owocowy wierzch:
Namoczone orzechy nerkowca powinny być mięciutkie, przełożyć je do miksera/blendera itp i zmiksować na drobny miąższ. Dodać do orzechów resztę składników oprócz owoców!!!
Zmiksować ponownie. Podzielić masę na dwie lub trzy części w zależności ile macie owoców i ile chcecie mieć warstw.
Zaczynajcie od najjaśniejszych owoców aby nie myć co chwilę miksera.
Zmiksować pierwsze owoce np. maliny i ułożyć na cieście wczesniej włożonym do lodówki. Tym razem włożyć ciasto do zamrażarki i zabrać się za kolejną warstwę, ciemniejszą np. jagody.
Po zmiksowaniu ułożyć warstwę na poprzednią i włożyć do zamrażarki na około 2 godziny. Można udekorować ciasto świeżymi owocami i podawać gościom.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz